System GMP+ w łańcuchu paszowym


Standard GMP+ od 01 stycznia 2015 r. przeszedł gruntowną zmianę a od 01.03.2017 wprowadzono kolejne zmiany, które w ogromny sposób oddziaływują na sektor paszowy.

Wymagania w zakresie bezpieczeństwa zdrowotnego stawia się nie tylko producentom materiałów paszowych i pasz, ale także firmom handlowym, przez firmy usługowe zajmujące się transportem i spedycją. transport produkcja pasz gmp+ b1 b4 Dla odpowiedniego bezpieczeństwa pasz stworzono i dokładnie zidentyfikowano cały system bezpieczeństwa, który obejmuje cały łańcuch GMP+. Pierwszą wersję tego certyfikatu stworzono już w 1992 roku w Holandii, jednak wówczas miał on normować warunki dotyczące transportu pasz i bezpieczeństwa związanego z handlem tymi produktami w inne miejsce. Wówczas do uczestników stosujących się do tych standardów weszły nowe kraje w tym Niemcy, Ameryka Południowa i Północna, Belgia, Holandia.

W kolejnych latach te zasady były oczywiście na bieżąco uzupełniane by w 2015 roku opublikowane za pośrednictwem holenderskiej organizacji paszowej kolejne standardy, które tym razem zapewniać miały bezpieczeństwo związane z żywnością, przechowywaniem pasz i ich transportem. Sam certyfikat GMP+ powstał w oparciu o normę ISO 9001 oraz HACCP i stanowi zespół wymogów dotyczących żywienia zwierząt hodowlanych. Swój udział w kształtowaniu wszystkich tych norm, miały również zasady obejmujące Codex Alimentarius. System GMP+ ma przede wszystkim na celu zapewnienie bezpieczeństwa i jakości pasz, którymi są żywione zwierzęta, oraz dodatków paszowych z którymi zwierzęta mają styczność.

Cały łańcuch produkcji i żywienia zwierząt hodowlanych ma znaczenie gdyż w efekcie mięso zwierząt trafia na półki sklepowe. Ich mięso powinno być więc bezpieczne dla konsumentów. Dlatego niezwykle istotne jest to, czym zwierzęta są karmione. Należy więc dołożyć wszelkich starań aby pasza spełniała wszelkie normy jakościowe. Cały system dotyczy całego procesu od momentu powstawanie paszy w postaci roślin uprawianych na roli, przez handel, później przechowywanie, magazynowanie tych produktów oraz produkcję.

Zakres standardów GMP+:

  • GMP B1 - Produkcja, handel i usługi w sektorze pasz.
  • GMP B2 - Produkcja składników pasz.
  • GMP B3 - Handel i przechowywanie materiałów paszowych.
  • GMP B4 - Transport (drogowy i spedycja pasz dla zwierząt).
  • GMP B4.2 - Fracht morski i śródlądowy.
  • GMP B4.3 - Zasady GMP dla wodnego transportu śródlądowego.
  • GMP B6 - Uprawa surowców do produkcji materiałów paszowych.
  • GMP B8 - Produkcja i sprzedaż karmy dla zwierząt domowych.
  • GMP B10 - Badania laboratoryjne

 

Zakres standardów FAMI-QS:

  • Dodatki paszowe [Feed additives]
  • Funkcjonalne składniki pasz [Functional feed ingredients]
  • Mieszanki paszowe [Mixtures of specialty feed ingredients]
  • Premiksy [Premixtures]
  • Mieszanki paszowe pełnoporcjowe [Specialty complementary feed]
  • Mieszanki paszowe dietetyczne [Specialty complementary dietetic]

 

Zakres standardu EFISC & GTP:

  • przemysł przetwórstwa olejów roslinnych,
  • przemysł przetwórstwa skrobiowego,
  • branża produkcji biodiesla (gliceryny),
  • handel paszami,
  • transport pasz.